,,Na bijna 10 jaar als bestuursvoorzitter en financieel directeur en meer dan 25 jaar bij Shell, heb ik ervoor gekozen met pensioen te gaan in de eerste helft van 2014”, aldus Voser. Volgens een woordvoerder krijgt Vosergeen geld mee omdat hij zelf besloten heeft op te stappen.
Financieel directeur Simon Henry zei in een toelichting dat Voser Shell meer stabiliteit heeft gebracht na een fase van wederopbouw onder Jeroen van der Veer. Onder Voser werd besloten tot grote investeringen in projecten die inmiddels draaien of in de komende jaren in gebruik worden genomen. Henry wilde niet zeggen of hij verrast werd door het besluit van Voser noch of hij zelf zal meedingen naar het voorzitterschap.
Winst
Shell boekte in het eerste kwartaal een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten van 7,5 miljard dollar (5,7 miljard euro). Dat is 3 procent meer dan in de eerste 3 maanden van 2012. Analisten rekenden op een ccs-winst, de maatstaf voor zowel Shell als de financiële markten, van 6,5 miljard dollar.
De winstgroei is te danken aan de divisie Downstream, waar Shell hogere raffinagemarges realiseerde. Ook de resultaten bij chemie en verkoop die onder de divisie vallen waren beter dan een jaar eerder. De ccs-winst bij Downstream bedroeg ruim 1,8 miljard dollar, waar analisten 1,2 miljard dollar voorzagen.
Olieprijs
De divisie Upstream (winning) had last van een lagere gemiddelde olieprijs. Daardoor daalde de ccs-winst van 6,3 miljard dollar tot 5,6 miljard dollar. Dat was nog wel hoger dan de 5,4 miljard dollar die door de marktvorsers werd verwacht. Henry zei de daling van de olieprijzen te verwelkomen omdat de hoge prijzen het herstel van de wereldeconomie in de weg staan.
Shell produceerde gemiddeld 3,559 miljoen vaten olie-equivalent per dag, een fractie meer dan een jaar eerder. Als onder meer de effecten van de verkoop van onderdelen en productieonderbrekingen in Nigeria buiten beschouwing worden gelaten, zou de productie op jaarbasis met 2 procent zijn gestegen.
De nettowinst die toerekenbaar is aan aandeelhouders daalde met 6 procent tot 8,2 miljard dollar. Shell wil een dividend van 0,45 dollar per aandeel uitkeren, 5 procent meer dan de 0,43 dollar per aandeel een jaar eerder.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl